perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kesä tuli Arielillekin

Ariel kaksi päivää sitten:


Kävi näin:


Ariel tänään:


Kävi siis niin että karvat vähän lähti. Ajatus on ollut olemassa pidempään mutta toteutus ei ole ollut lähelläkään. Mutta sitten kun päätin tehdä sen niin sitten se oli päätetty. 

Arielilla ei ole koko elämässään 4,5 vuoteen ollut lyhyttä karvaa. Se on aina saanut kasvaa ja pysynyt sitten sellaisena kuin on pysynyt, ei mikään näyttelyturkki mutta kyllä ne karvat melkein maahan asti aina ylettyivät. Lähiaikoina kuitenkin turkki on alkanut takkuuntua vähän enemmän (kun ennen se pysyi yli viikonkin hyvänä jos jossain välissä muisti harjata sieltä täältä) ja koko ajan sai olla repimässä jotain takkua auki. Lisäksi halusin Arielille valjaat. Minua on aina häirinnyt se kun hän joutuu käyttämään pantaa. No nyt ei joudu enää. Ostimme Arielille tänään samanlaiset (kokoa pienemmät) Rukka mini comfort- valjaat kuin Ivillä.

Vähän meinasi itkettää kun leikkasin ensimmäisen tupon saksilla. Pysäytin vielä sakset juuri ennen leikkaamista ja mietin että olinkohan nyt sitten ihan varma mutta tulin siihen tulokseen että olen. Ensimmäisen tupon leikkaaminen teki vähän pahaa mutta sitten se loppu vaan meni. Kun olin leikannut epämääräisiä tuppoja irti, ajoin koko kropan koneella. Tarkoitus oli ajaa myötäkarvaan niin kuin aina Ivin kanssa tehdään että karvaa olisi jäänyt edes ihan vähän enemmän, mutta en saanut karvojen reunakohtia siistiksi sillä tavalla joten vedin vastakarvaan ja nyt ei montaa milliä karvaa ole. Takaa reisien päällä on vielä karvaa, edessä lapojen päällä mutta koko niska ja kaulaa ja myös etumus on ajeltu. Samoin mahan alunen ja peppu.

Minusta se on ihana ja siitä tuli juuri sellainen kuin halusin, ei varmasti ole kaikkien mieleen mutta onneksi minä olen se joka katselee tätä koiraa kaikki päivät joten ei muilla väliä. Tämä leikkaus oli kompromissi siitä, että halusin lyhyemmän turkin mutta en ollut ihan valmis luopumaan kaikista kauniista pitkistä karvoista. Tyyli on kopioitu jenkkimaltankoira Cosylta jolla näin tämän leikkauksen jo kauan sitten.


Ariel 2,9kg ja Flou 5,5kg. Flou näyttää niin isolta. Tai Ariel niin pieneltä. Ariel mahtuu kulkemaan Floun mahan alta. Olin silti järkyttynyt kun näin kokoeron tässä kuvassa.


Jos katsoo suoraan edestä niin voisi vielä luulla että kaikki karvat on tallella!


Ja juuri kun olin karvat saanut leikattua, törmäsin yhtäkkiä netissä ties kuinka moneen kirjoitukseen/keskusteluun/jopa lehtiartikkeliin siitä, miten nyt on joku kauhea haloo menossa siitä saako koiran karvoja leikata ja miten ne saa leikata ja kuka saa leikata ja onko omistajat ihan tyhmiä kun ne leikkaa ja miltä siitä koirastakin mahtaa tuntua. Joten otetaan nyt kantaa siihenkin.

Maltankoirien keskuudessa en ole törmännyt tähän ongelmaan ja ainakin tällä hetkellä mielestäni suurin osa kasvattajistakin on sitä mieltä että hullun hommaa pitää pitkää karvaa koiralla jolla ei ole näyttelyitä tähtäimessä. Missään en ole törmännyt keskusteluun että joku olisi vetänyt herneitä nenään koiran karvojen pituudesta vaan kyllä näitä enemmän näkee lyhyessä kuin näyttelyturkissa.

Villakoiria sitten tietysti on tosi paljon enemmänkin ja siellä puolella kyllä kieltämättä muutaman keskustelun nähnyt tyyliin "miksi otat sitten villakoiran jos et halua hoitaa sen turkkia/ pitää pitkää turkkia/ et tykkää turkista jne. Minusta on aika erikoinen ja ehkä hirvittäväkin ajattelutapa että joku ottaisi villakoiran pelkästään sen turkin takia, ihan kuin villakoiralla ei olisi muita (paljon tärkeämpiä) ominaisuuksia. Minä otin villakoiran koska se on hyväluontoinen kiltti sopeutuva seurakoira jonka kanssa on hyvä harrastusmahdollisuudet.

Jos turkista puhutaan, pidän roduista joilla on yksikerroksinen turkki josta ei irtoa karvaa joka tarkoittaa yleensä myös turkin säännöllistä pesemistä ja trimmaamista josta olen myös alkanut pitämään. En pidä jokaisesta leikkausmallista jonka olen nähnyt jollain villakoiralla/maltankoiralla niin kuin en tykkää kaikkien ihmisten hiustyyleistäkään, niin kuin ei kaikki ihmiset varmasti tykkää minun koirien/minun tyylistäkään mutta se nyt ei oikeastaan minua voisi vähempää kiinnostaa. Kyllä tänne erilaisuutta mahtuu. Jos koira on terve ja sen on hyvä olla ja omistaja on onnellinen niin eiköhän se ole ainoa millä on väliä.


2 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Ei kaikki kakskerrosturkeista irtoa karva! Nypittäviltä roduilta ei meinaan irtoa. Tykkään myös niistä ykskerroksisten lisäksi.
  -M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Sanoin varmaan huonosti tuon kohdan, eli itse tykkään turkista puhuttaessa omistaa ja trimmata rotuja joilla on yksikerroksinen, saksilla/koneella trimmattava turkki. En ole koskaan harkinnut nypittävää rotua, en tiedä miksi, ehkä sieltä ei muiden ominaisuuksien puolesta ole löytynyt rotua joka kiinnostaisi siinä mielessä että haluaisin omaksi. Ja niinkuin tuossa tekstissä jo mainitsinkin, näin vain jos erikseen halutaan karvoista puhua. Tietyissä roduissa minua miellyttää monikin asia joista turkki ei koskaan ole se tärkein ominaisuus .

   Poista