tiistai 23. kesäkuuta 2015

Keppejä

Floun 2x2 kepeistä ei ole tullut paljoa kirjoiteltua mutta Ivin keppitarinoita tänne on jonkin verran kirjoiteltu aiemmin (löytyy kepit 2x2 tunnisteesta) ja aika samalla tavalla on menty. Helpompaa on nyt se, että Flouta voi palkata lelulla. Se on helpompi heittää ja se on helpompi koiran löytää. (kuin nakit joita Iville heiteltiin)

Tästäkin koulutustavasta on joitain muutoksia ja eri versioita mutta me teemme siis 2x2 kepit lyhyesti niin että:

1.ensin kaikista kulmista lähetykset ja ensimmäisen välin löytäminen kahdella kepillä
2.lisätään perään toiset kaksi keppiä vähän matkan päähän, siirretään lähemmäs ensimmäisiä keppejä vähän kerrallaan kun koira osaa hakea molemmat välit peräkkäin
3.tehdään vähän taas kulmia neljällä peräkkäin olevalla kepillä

Nyt seuraa taas hienoja piirustuksia.

4.lisätään mukaan neljä keppiä kuten kuvassa 1. Kepit ovat vähän "ylempänä" ja vähän matkan päässä ensimmäisistä neljästä kepistä. Siirretään pikkuhiljaa lähemmäs oikeaa linjaa

5.kun kepit ovat linjassa (huom. edelleen välimatkaa puolessa välissä) meillä on nyt sekä Ivin että Floun kanssa käynyt niin, että he pujottelevat ensimmäiset neljä hyvin, ja seuraavasta rivistä vain kaksi ensimmäistä keppiä ja jäävät sitten ihmettelemään miksi ei palkkiota tule. Tätä on kyllä saattanut ilmetä jo tuossa kohdassa neljä kun uudet neljä keppiä on ensimmäisen kerran lisätty. Se on korjattu erittäin nopeasti kuvan 2 osoittamalla tavalla. Seitsemäs keppi siirretään ihan vähän pois linjasta ja sitten muutamien onnistuneiden toistojen jälkeen pikkuhiljaa heti takaisin linjaan. Toimii erittäin hyvin ja ei tarvitse jäädä hinkkaamaan virheellisiä toistoja.
Muutenkin, jos jossain kohdassa tulee ongelmia, voi palata aiempaan kohtaan tai sitten siirtää ongelmakohdan keppiä kuten tässä tehtiin. Se onnistuu helposti jos on nuo yksittäin liikuteltavat kepit kuten meillä ja yleensä muutamalla toistolla keppi saadaan taas oikeaan paikkaan.

6.siirretään keppejä alkamaan lähempää toisiaan ja lopulta normaalisti linjaan niin ettei väliä ole.

7.kun koira pujottelee 8 keppiä normaalisti, lisätään perään 2 ja sitten loput 2. Itse lisään kahdessa osassa, en siis kaikkia neljää kerralla.


Yhden viikonlopun aikana pääsimme kuvasta yksi siihen että Flou pujottelee sujuvasti 10 keppiä.
Tässä videota ensimmäisistä kerroista kun Flou pujottelee ensin 8 ja sitten 10. Huonoa palkkausta liian myöhään ja liian taakse. Palkka pitäisi osata ja uskaltaa heittää niin, että se on eteenpäin koiran nähtävissä juuri kun se tulee viimeisestä keppivälistä pois. Eikä koiran tarvitse odotella tai katsella taakse.

Seuraavaksi lisätään loput 2 keppiä, harjoitellaan taas kulmia, ja lisätään minun liikettä mukaan. Sitten joskus otetaan kokeiluun muiden esteiden liittämistä treeniin.
Tämä on edelleen minun suosikkitapa opettaa kepit. En osaa sanoa tarkkoja treenikertoja mitä on tullut, ehkä n.20. Treenit on olleet lyhyitä ja usein on päästy treenaamaan niin että voidaan tehdä parin minuutin sarjoja muutaman kerran päivässä. Sitten on voinut olla viikkojenkin taukoja, esim. Floun osteopaattikäynnin jälkeen oli kunnon tauko. Mielestäni tämä on nopea tapa opettaa itsenäiset kepit ja aloituskulmien hakeminen, ja lisäksi plussaa on se että otetaan koiran aivot mukaan tekemiseen ja se saa itse miettiä ja ymmärtää mitä ollaan tekemässä:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti