lauantai 14. maaliskuuta 2015

Ruokintaa osa 3/3, Ariel ja Flou

Ariel vaihtoi jo aiemmin Barking Heads viljattomaan. Siinä on paljon vähemmän proteiinia kuin Canaganissa mitä syötiin ennen. Floun oli tarkoitus vaihtaa Arielin kanssa Canaganille kun hänestä tulee "iso". Nyt Arielin ruuan vaihduttua he ovat sitten samalla ruualla eli Barking Headsin viljatonta kalaa syövät molemmat. Flou vaihtoi tähän siis Barking Headsin penturuuasta.

Arielin ruokailussa (=nappuloita valitessa) koitan ottaa huomioon myös käytöspuolen. Aroilla ja pelokkailla koirilla myös laadukas ja tasapainoinen ruokavalio on tosi tärkeää. Proteiinien pitäisi olla helposti sulavia ja mahdollisesti ruokavalio jossa on vähän proteiinia ja paljon hiilihydraatteja voisi auttaa. Ruokavalio joka sisältää paljon hiilihydraatteja (ja vähän proteiinia) lisää tryptofaanin määrää jota taas tarvitaan serotoniinin tuotantoon. Ja serotoniinihan siis vaikuttaa mielialaan ja moneen muuhun asiaan esim. nukkumiseen, ja puute/vähäisyys voi aiheuttaa alakuloisuutta, väsymystä, masennusta, impulsiivista ja väkivaltaista käytöstä (ihmisissä) ja toimii koiralla samalla tavalla... Maissi, josta olen aina puhunut että Arielin ruuassa sitä ei ole, voi vähentää tryptofaanin määrää joka vaikuttaa heikentävästi serotoniinin tuotantoon.  Jatkuvasti tai kroonisesti stressaantuneet voivat hyötyä kalaöljyistä joissa omega3 rasvahappoja. Myös soijaproteiinista voi olla hyötyä. Nämä ovat siis joidenkin kokeiden tai tutkimuksien tuloksia. 
(Lisää voi lukea esim. Handbook of Applied Dog Behavior and Learning, 1&3.)
Ja ihan näinhän meillä ei ruokinnan kanssa tehdä. Tämä oli vain ajatuksena pohjalla jos miettii ruokintaa ja käytöspuolta.

Floun nappulat liotan edelleen. Tämä johtuu siitä, että ruoka on samalla hänen pääasialliset koulutusnamit. En ole hirveästi testannut, miten hyvin toimisi kuivana, mutta liotus myös siksi, että silloin voin antaa helposti pienempiä paloja. Yksi liotettu nappula on kuitenkin aika iso, sen voi hyvin laittaa vaikka puoliksi jos tekee päivän aikana enemmän toistoja.
Aamunappulat saattavat mennä myös esim. aamulenkin aikana kun Flou juoksee vapaana, palkkaan edelleen paljon lähellä pysymisestä ja kaikenlaisesta muusta ulkoillessakin.
Floulle ei siis anneta ollenkaan ruokaa suoraan kupista.

Flou syö myös säännöllisen epäsäännöllisesti, useampana päivänä viikossa, raakana kanan kauloja tai vastaavaa raakaa tavaraa. Ivi saa joskus myös sellaisia. Ariel ei yleensä niihin halua koskea, mutta tarjoan hänelle silti aina kun muutkin saavat ja viime kerralla hän yllättäen päätti syödä kokonaisen kanan kaulan ja meni oikein sivummalle syömään niin kuin olisi saanut jonkun isonkin aarteen. 
Kovempaa pureskeltavaa myös lähes päivittäin sitten erilaisissa muodoissa ja eläinten osina. 

Lisäksi kerran päivässä Flou ja Ariel saavat lusikallisen jotain märkäruokaa tai Ivin kotiruokaa johon sekoitan öljyt (kala/lohiöljy, Nutrolin tms) ja PlaqueOff. (Tämän verran Floukin siis syö "kupista") Arielin koko iltaruuan sekoitan tuohon mössöön. Lähiaikoina olen vähän isomman osan Arielin ruuasta korvannut tuolla Ivin omalla ruualla.

Aluksi tuntui sähläykseltä kun kaikilla oli eri ruoka. Nykyään sitä ei sen enempää edes ajattele. Siskoni kuvasi jokaisen ruuan valmistamista nakkikioskilla töissä olemiseen: yhdestä purkista sitä, toisesta jotain muuta, vähän lorautetaan tuolta, ja puolimitallista tätä... ja eri lurautukset eri kippoihin eri määrissä... Mutta helposti tuo menee ja ei vie paljoa aikaa. Myöskään rahallisesti en koe että rahaa menisi enempää Ivin kokkauksiin. Eivät ne "paremmat" nappulatkaan niin halpoja ole. Ja Flou syö kyllä tosi paljon... Raakaruoan ja nappulan yhdisteleminen ei ehkä ole suositeltavin vaihtoehto mutta näin nyt mennään, eikä Floulla koskaan ole esim. mitään mahavaivoja ollut. Katsotaan pitääkö ruokailua säätää jos hän vanhempana alkaa esim. harrastaa enemmän.

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä. Barking headsia meilläkin! :) Jossain vaiheessa syötit Floulle Purenaturalia? Vai muistanko ihan väärin? Anyway; niistä on nyt tullut täysin viljattomia tuotteita. Mitä mieltä oot niistä noin niinku sisällöltään?

  Pitääkö muuten paikkaansa tai oletko kuullut, että peruna ei olis hyvä koiran ruoassa? Muutamalta kuulin, mutten saanut selvää, että miksei?! Peruna/bataatti on kuiteskin aika monessa viljattomissa ruoissa, joten pidin väitettä outona.

  Tuosta öljystä... annatko ympäri vuoden vai pelkästään kuurina?

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä kirjoituksesta! Mielelläni luen eri "koirien keittolan kokkauksista". Mielenkiintoista tietää, mitä muitten haukut syövät!

  VastaaPoista
 3. PureNatural grainfreet vaikuttaa ihan hyviltä. En tiedä oliko noita viljattomia versioita jo silloin kun mietin Floulle nappulaa pentunapulan jälkeen, ainakaan meillä päin ei tainnut olla! Ja noista muista versioista en sitten pitänyt tarpeeksi.
  Barking headsin viljattomissa tykkään tosi paljon yksinkertaisesta ja selkeästä ravintosisällöstä. Ja ei ole keinotekoisia väri-, maku- tai säilöntäaineita.
  Iville annan jotain öljyä koko ajan koska hänen kotiruokaan täytyy jotain öljyä lisätä. Floulle ja Arielille olen nyt aika kauan jo antanut ilman taukoja, peruskokoinenkin öljypurkki kestää näillä aika kauan:D
  Jotkuthan eivät ihan hirveästi sisällytä mitään vijlatuotteita tai hiilihydraatteja koiran ruokavalioon, mutta minusta peruna, jos se sopii muuten koiralle, on hyvä hiilihydraattien lähde ja otan sen kyllä mielelläni verrattuna vaikka riisiin tai maissiin mitä löytyy tosi monista nappuloista. Minusta peruna/bataatti nappuloissa on siis ihan jees:) Ja pennut varsinkin tulen kyllä ruokkimaan nappuloilla että saisivat varmasti kaiken mitä kasvuun ja kehittymiseen tarvitsevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entiedä koska katselit Floulle "aikuis"ruokaa, mutta käsittääkseni noi viljattomat purenaturalit on nyt vasta hiljakkoin tullut eli ovat uutuuksia. Meillä kans siirrytään kohta aikuisnappuloihin ja itse pähkäilen Purenaturalin ja Barking headsin välillä. Molemmista viljattomat vaihtoehdot on pähkäilyssä. Entiedä sitten kumpaan kallistuisi, mutta kohta pitäisi sitten jo päättää.

   Poista
 4. Sitä muuten piti vielä kysyä, että minkä ikäisenä olet siirtynyt penturuoasta "aikuis"ruokaan?

  VastaaPoista
 5. Flou taisi olla 7kk. Riippuu siitä minkä kokoinen koira on ja milloin on saavuttanut "aikuiskokonsa". Isoilla roduilla varmasti pidempään pitää jatkaa penturuokaa koska kasvavat ja kehittyvät hitaammin. Myös yksilöiden välillä on eroa. Tästäkin on varmasti eri mielipiteitä. Kannattaa kuunnella oman kasvattajan neuvoja koska he tuntevat rotunsa hyvin.

  VastaaPoista