maanantai 2. maaliskuuta 2015

Doboharjoituksia koiralle

Flou Doboilee noin kerran tai pari viikossa. Yksi hänen lempiliikkeistään on maata mahallaan pallolla kun sitä heilutetaan (kuulostaa ihan laiskan koiran liikkeeltä:D ja hän on yhdessä demossa periaatteessa nukahtanut tähän asentoon...) mutta tässä on listaa muistakin liikkeistä joita treenaamme Dobo-pallon kanssa. 
Floulle sopivin on 55 kokoinen pallo mutta hän voi tehdä yhtä hyvin myös 45 tai 65 palloilla.

Pallolla kaikki eri suunnat istu, maahan, seiso
Asennonvaihtoja edellisistä koiran ollessa eri päin pallolla esim. 
maahan->seiso->maahan jne.
Kiepit pallolla
Tassujen anto itsenäisesti (nostaa tassun ilmaan)
Tuettu tassun ilmassa pitäminen pallolla (istuen ja seisten)
Ristikkäiset tassut ilmassa, tuettuna
Oravaistunta pallolla
Tuettu takajaloilla seisominen pallolla
Pallon liikutus (vieritys) eteen/taakse etujalat pallolla, takajalat maassa
Pallon kierto etujalat pallolla, takajalat maassa
Pallon päällä kävely eteen/taakse kun palloa liikutetaan eteen/taakse
Takajalat pallolla, etujalat maassa
Etujalat pallolla, takajalat maassa: maahan->seiso vuorottelu (pienellä pallolla!)

Huom. jos liikkeitä tekee niin että koira on kylki ohjaajaan päin, muista tehdä molemmat puolet että treenistä tulee tasapainoinen. Esim. seisominen niin, että ensin vasen kylki ohjaajaan ja sitten oikea. 
15 min pallolla yhdessä treenissä on maksimi, tosin me ei näinkään pitkiä treenejä taideta oikeastaan koskaan kerralla tehdä.
Ja jos kotona on pallo, kannattaa se laittaa piiloon aina kun ei olla hallitusti jumppaamassa ja palloa ei tueta, ainakin meillä nämä hullut saattavat itsekseen koittaa hypätä pallolle ihan vain sellaisen nähdessään...


Seuraavaksi tasapainotyynyliikkeitä:)


3 kommenttia:

 1. Lisää vaan liikevinkkejä! :) Meilläkin on Dobo, mutta kun ei "osata" tehdä kuin niitä perustemppuja.. Ollaan kyllä menossa kokeilutunnille loppukuusta, mutta pyritään harjoittelemaan kotona 2-3krt viikossa.

  Nostaako Flou ristikkäiset jalat ilmaan ihan itse vai avustettuna? Me on tehty sitä enemmän maassa, mutta pari päivää sitten tajusin, että voihan sen tehdä pallollakin, avustettuna kylläkin.
  Harmittaa kun ostin ehkä liian pienen pallon (65) on Fasulle ehkä vähän nafti, sillä isommalla olisi ehkä ollut helpompi harjoitella monipuolisempia temppuja. Danny on kyllä taitava, mutta onhan se tietty sille paljon helpompi kun on niin iso pinta-ala missä pyöriä ja hyöriä :P

  VastaaPoista
 2. Kannattaa mennä tunnille tai kurssille, sieltä saa paljon vinkkejä.
  Tassujen nostoja me tehdään tuettuna/avustettuna. Esim. etutassutkin niin että pyydän nostamaan tassun ilmaan ja mahdollisimman vähän tukien pidän tassun ilmassa, ja tämänkin voi tehdä istualtaan tai seisaaltaan ja lisätä pientä heilumista palloon lisäksi kun sujuu hyvin. Eli tukien mutta mahdollisimman vähän tukien:) Ettei koira siis nojaile siihen avustavaan käteen. Ristikkäisissäkin opetan koiran nostamaan takajalkaa sillä tavalla että minun ei itse tarvitse nostamalla nostaa jalkaa ilmaan vaan ainoastaan pitää se ilmassa mahd. vähän avustaen.

  Pieni pallo on isolle koiralle tosiaan haastavampi ja jotkut liikkeet vaikeita. Sitten varsinkin isoilla koirilla on paljon kehonhallinnassa eroja ja aluksi hakemista on keskimäärin enemmän pieniin koiriin verrattuna niin silloin ainakin isompi pallo auttaisi.
  Monet hyödyllisistä liikkeistä ovat kuitenkin ihan staattista jossain asennossa pysymistä (joilloin pallolla ei niinkään tarvitse liikkua), näyttää että koira ei oikeastaan edes tee mitään mutta kaikki pienet (syvät) lihakset tekevät koko ajan töitä. Sen huomaa sitten kun itse temppuilee pallon päällä että koko ajan saa hakea tasapainoa vaikka oltaisiin vain paikallaan:) Että kyllähän sille pienemmälle pallollekin mahtuu esim. istumaan mutta sitten maahan menoon pallo voi yksinkertaisesti olla liian pieni.

  VastaaPoista
 3. HUOM 3.2.2015 tekstiin tehty lisäyksiä mm. muutama uusi liike.

  VastaaPoista