keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Ruokintaa osa 2/3, Ivi

Ivi on siirtynyt kotiruualle. Kokkaan hänelle noin kerran viikossa/kahdessa annoksen, jota sitten syödään sen vajaan kahden viikon verran. Meidän superpienestä pakastimesta johtuen on vähän ärsyttävää ettei ruokaan tarvittavia aineita voi ostaa kerralla varastoon tai valmista ruokaa kauheasti pakastaa. Mutta tällä mennään nyt.

Tämä ei ole missään tapauksessa ohje kenellekään ruokkia koiraansa tällä tavalla. En tiedä koirien ruokinnasta tarpeeksi että osaisin koota 100% hyvän, terveellisen ja toimivan ruokavalion koiralle ja kaikki ovat yksilöitä. Meillä tässä on lähinnä ajatuksena se, että tiedän tarkemmin mitä Ivi syö ja että ruuassa ei ole mitään ylimääräistä. Kerron nyt siis tässä mitä Ivin ruokaan kuuluu.

Tummaa riisiä
Tattaria/ohraa..
Tai valmista puurosekoitusta josta puuron voi valmistaa
Jokin raaka vihannes/kasvis sekoitus, valmis paketti tai muussa muodossa vihanneksia
 Lohi/kalajauhelihaa (tällä hetkellä, tulemme kokeilemaan muutakin lihaa)

Nutrolin öljyä
PlaqueOff- jauhetta
Aptus Multidog- jauhetta (vitamiinit jne)

Ihan ensin oli kanan jauheliha. Sitten olimme vähän pidempään normaalilla jauhelihalla ja minun mielestäni Ivin silmät menivät aivan järkyttävään suuntaan vuotamisen kannalta joten nyt on siirrytty kalaan. Ainakaan normijauhelihaan ei mennä enää takaisin. Jotain kanaa tai kalaa varmaan lähinnä koitetaan nyt. Kerran oli kaupasta loppu lohijauheliha, piti ottaa maha-lohi-jauhelihaa. Haisi ihan kamalalta mutta Ivi tykkäsi...

Yleisellä tasolla koitan valita ruuat kyseisen koiran tarpeita katsoen. Ivi on nyt todennäköisesti ihan pysyvästi tuolla kotiruualla koska hänellä on ollut välillä jonkinlaisia iho-ongelmia ja rapsutusta ja tassujen järsintää, sekä silmävuotoa joka pahenee välillä tosi paljon. Sairastetun akuutin haimatulehduksen takia hän ei syö enää mitään yli 10% rasvaa sisältävää ja laihisnappuloista en ole pystynyt löytämään mitään mikä miellyttäisi meitä tarpeeksi.

Kotiruuan kokkailu on ollut paljon helpompaa kuin ajattelin. Ihan liian kauan odotin siihen siirtymistä. Annoskokoja on vain ollut hankala arvioida. 
Valmistan ruuan yleensä uunivuoassa ja nyt vähän isompia annoksia tehdessä siitä riittää n. 10 päiväksi. Pakastamme puolet ja sitten sulatellaan taas. Kanan ja kalanmakuiset ruuat joita olen tehnyt ovat useimmiten tosi hyvän hajuisia ja näköisiä, välillä käy melkein kateeksi kun Ivin ruoka on parempaa kuin omat nuudelit mitä syö kiireessä jossain välissä:D


4 kommenttia:

 1. Kannattaa muuten kokeilla PlaqueOffin tilalle joskus Islameria. Se on kuulemma ihan samaa tavaraa, mutta reippaasti edullisempaa. Toi kilon pötikkä maksoi n. 15€.
  Me otettiin se kokeiluun, jos ehkäisisi hammaskiven muodostumista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus kuullutkin noista tosi paljon halvemmista merilevävaihtoehdoista mutta en ole vaihtanut kun en uskalla vaihtaa pois jotain mikä on toiminut niin hyvin:D Eli tapoihimme jämähtäneitä ollaan:D Ehdottomasti pitäisi kyllä testata. Minulla on suorastaan pakkomielle omien koirien hammashoitoon ja plaqueoffin ja päivittäisen harjauksen ansiosta yksikään ei ole vielä joutunut käymään hammashoidoissa hammaskiven tms. takia.

   Poista
 2. Eli periaatteessa vois tehdä yrjölän puuroa, johon laittaa kasviksia ja lihaa. Tiedän ettet ole asiantuntija, mutta osaatko sanoa, että millä suhteella laitetaan sitä puuroa/lihaa/kasvista? Ja mistä sen päiväannoksen osais katsoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vaihtelee minkä verran mitäkin on joukossa, mutta olisiko siinä keskimäärin 800-1000gr lihaa, ehkä 3 dl jotain puuron tapaista ja joitain desejä kasviksia. Vaikea sanoa kun en ihan tarkasti niitä mittaa. Ei kai siihen mitään oikeaa kaavaa ole, riippuu siitä minkä verran haluaa itse että esim. proteiinia on ruuassa. Kokeilemalla koitin alussa suhteuttaa annoskoot nappulamäärään mitä ennen syötiin.

   Poista