torstai 28. elokuuta 2014

Ruokahommia

Meiltä kyseltiin koirien ruokailuun liittyvistä jutuista, meinasi tulla vähän liian pitkä teksti kommentteihin laitettavaksi niin tässä olisi.

Tällä hetkellä on vähän säätämistä koska meillä syödään kolmea eri nappulaa.

Blogissa on jonkin verran puhuttu Ivin ruokailusta, hän ei syö mitään missä on yli 10% rasvaa koska emme halua edesauttaa akuutin haimatulehduksen uusiutumista. Nappuloista Ivi syö Sam's Fieldin light&senior ruokaa joka on erittäin vähärasvaisista nappuloista yksi harva sellainen joita viitsin syöttää. Monet on niin huonolaatuisia ja vähälihaisia etten sellaisia halua koiralle antaa. Parasta olisi tietysti esim. kokata itse mutta tällä hetkellä ei aika, raha ja oma osaaminen riitä.

Ariel syö Canagan small breediä johon siirryttiin vähän aikaa sitten. Etsin kauan pienikokoista nappulaa jossa olisi mahdollisimman hyvät raaka-aineet, Canaganissa kaksi ensimmäistä mainittua ainesosaa on lihaa ja seuraavat ovat bataatti, herne ja peruna joista itse pidän enemmän kuin että olisi vain jotain viljaa. Lisäksi en halua että ruuassa on maissia (monien muiden aineiden lisäksi mitä en haluaisi että on) ja tässä ei maissia ole. Ollaan oltu tyytyväisiä kaikinpuolin.

Flou syö Purenatural puppy ruokaa. Kasvattajalla söi Royal Caninia ja vaihdoin Floun asteittain tähän uuteen ruokaan heti kun saapui meille. Toinen vaihtoehto olisi ollut Barking Heads puppy ruoka josta pidin tosi paljon. Itseasiassa enemmän kuin Purenaturalista. Ainoa syy miksi päädyin Purenaturaliin on se, että eläinkaupan myyjän mukaan se on ollut todella pidetty ruoka josta on tullut paljon positiivista palautetta. Vanhempana Flou siirtyy myös varmaan Arielin kanssa Canaganiin tai jokatapauksessa Arielin kanssa samaan nappulaan, luulisin. Nappuloiden lisäksi Flou syö raakana broilerinkauloja joita Ivi saa myös välillä. Ariel ei oikein noista raaoista tuotteista innostu. Hän on hieno neiti.

Jos minun pitäisi suositella ruokaa ja kuivanappuloista puhutaan, Acana ja Orijen ovat sellaisia merkkejä että niiden kanssa ei voi pahasti mennä pieleen. Pidän lähes kaikista heidän tuotteistaan.

Ja miten ne ruokailut sitten käytännössä sujuvat?

Tytöt saavat aamuruuat aina jonkun aktivointilelun sisältä. Joskus se voi olla vain vessapaperirulla mutta usein aktivointihyrrä tai pallo. Iltaruokaan kuuluu myös märkäruokaa ja Plaqueoffit ja muuta, se syödään kupista.

Ivi ja Ariel eivät toistensa kipoille mene, molemmat syövät omansa ja jos Arielilta jää jotain yli, Ivi tietää nykyään ettei hän saa niitä syödä. Kumpikaan ei koskaan häiritse toisen ruokailua jos se on kesken.

Flou on kuin villieläin kun näkee ruokakupin. Arielia joudun syöttämään paikoissa jonne Flou ei pääse. Muuten Flou juoksee suoraan Arielin kipolle ja hotkaisee n. kahdessa sekuntissa kaiken suuhunsa jos saa mahdollisuuden ja Ariel vain lähtee karkuun. Ivi syö normaalisti lattialla ja muutamasta vähän keskitasoa kovemmasta murahduksesta Flou on uskonut että Ivin kannattaa antaa syödä rauhassa. Samaan aikaan kun tytöt syövät, Flou syö myös mutta hän ei ole koko pentuaikana tainnut syödä yhtään ruokaa kupista. En ainakaan muista. 

Flou syö n. neljä kertaa päivässä tällä hetkellä, ehkä nyt on ollut enemmän päiviä että vain kolme kertaa. Välissä on kuitenkin kaikenlaista muuta syömistä, luita tai sellaista mitä saa esim. yksin jäädessä. Kaikki ruoka jonka Flou on meillä ollessaan saanut tulee koulutuksen kautta. "Helpoimmat" ruokailut, siis helpoimmat tavat millä Flou saa ruokaa ovat olleet esim. yksinoloharjoittelut joissa Flou on vaikka toisessa huoneessa tai häkissä ja käyn välillä viskaamassa sinne kasan nappuloita syötäväksi. Aamuruoka saattaa kokonaisuudessaan mennä aamulenkillä, jossa palkataan esim. tarpeiden teosta, kontaktista, kaiken mahdollisen ohittamisesta tai toisaalta tervehtimisestä, kaiken uuden ja oudon kohtaamisesta... Omat nappulat turvotettuina maistuu niin hyvin että söisi sormetkin. Flou ei ole osoittanut pelkoa mitään uutta kohtaan eikä myöskään toistaiseksi mitään käytöstä mikä voisi myöhemmin kasvaa ongelmaksi, mutta koitan tehdä nyt töitä etukäteen että ongelmia ei tulisi.

Jos on trimmauspäivä (kerran viikossa) menee ainakin yksi ruoka siihen. Kun palkataan kaikesta mahdollisesta käsittelyyn ja trimmaamiseen liittyvästä. Kuivaamisesta, harjaamisesta, korvien tutkimisesta, kynsien leikkaamisesta, naaman ja tassujen ajelusta koneella... Joskus käsittelyharjoituksia tehdään muulloinkin.

Sitten esim. Ivin ja Arielin syödessä normaalisti Flou treenaa. 12 viikon ikään mennessä hänellä on jo pitkä lista asioita joita hän on oppinut tai alkanut harjoittelemaan. Aloin tänään listata asioita joita on treenattu ja lista tuntui vain venyvän ja venyvän. Osa on jo hyviä ja vihjeet liitetty, osa on vaiheessa tai haetaan varmuutta. (Ja lista näytti tältä: Istu, maahan, seiso, paikka, luokse, tassut (molemmat, käsillä ja jaloilla pyydettäessä), "rukoilu"asento, kyljellä/selällä makaaminen, käsien läpi hyppy, peruuta, sivulle tulo, seurausta vapaana, takapään hallintaa alustalla, alustalle makaamaan meno, laatikon avaus, pää piiloon makuulla, pujottelu jalkojen välissä, tassujen ristiminen, kohdekeppi/ryömiminen ja listalta varmasti puuttuu asioita). Näitä treenataan joka päivä, ja uusia lisätään kun siltä tuntuu. Ei tietysti ihan kaikkea ihan joka päivä mutta useita asioita samalla kertaa ja samana päivänä.

Meillä on siis alusta asti koulutettu naksuttimella. Tämän pienen villakoiran kouluttaminen on ollut jotain ihan uskomattoman hienoa, hänen motivaationsa ja kyky oppia ovat aivan huippuja. Tietysti itsehillintä on vielä vähän puutteellista eikä pieni koira aina voi ymmärtää miksi ei kaikkea voi saada heti, mutta harjoitukset pidetään aina niin helppoina että turhautumista ei pääsisi liiaksi tapahtumaan. On mahtavaa että oma ruoka on ainakin toistaiseksi niin mieluinen palkkio hänelle, että meillä on väkisinkin 3-4 treenihetkeä joka päivään aikataulutettu koska silloin syödään.
Floun kanssa olisi tarkoitus "isona" harrastaa agilityä ja ehkä koiratanssia, ja tukevana harjoitteluna doboa.

Tässä on muutaman viikon takainen hiukan huonolaatuinen video jossa Flou on 10viikkoa vanha ja näyttää joitain oppimiaan asioita.15 kommenttia:

 1. Hyvällä mallilla teidän koulutus on :) Turvotatko pentunappulat vai annatko ihan kuivina?
  Canagan oli meillä kans kokeilussa, kun pidin sitä yks parhaimmista nappuloista mitä on, mutta jouduttiin luopumaan siitä. Canaganin myötä meillä kakkamäärä lisääntyi ihan hirveesti eli siinä oli jotain mikä ei meille imeytynyt. Bataatti ehkäpä? Who knows. Sopivaa nappulaa edelleen etsitään.
  Ihan mielenkiinnosta muuten kiinnostaa, että jos suosittelet Acana ja Orijen merkkejä, niin miksei teidän koirat syö niitä?

  VastaaPoista
 2. Juu Floun nappulat on kunnolla vedessä liotettuja. Meillä taas Canaganin myötä on kakkamäärä vähentynyt, jos se nyt koskaan mitään suurta on ollut.
  Iville ei ole tarjolla noilla merkeillä sellaista, mitä uskaltaisin tai haluaisin syöttää rasvojen tai muun takia. Aiemmin Ivi on syönyt mm. Acana grasslands ja Orijen 6fish. Ariel taas tarvitsee tosi pienen nappulakoon, syö niin paljon paremmin ja mieluummin että en halua laittaa häntä enää isolle nappulalle. Niitä vaihtoehtoja ei niin paljon ole. Canagan oli täällä helposti saatavilla kun vaihdettiin takaisin kanaan jokin aika sitten kun pienten nappuloiden kanssa säädettiin.
  Yleisesti noita kahta merkkiä on helppo suositella koska olen tutustunut niihin ehkä eniten kaikista nappuloista. Orijen minusta parempi. Mielestäni laadukasta ruokaa sellaiselle, joka nappulaa syöttää (verrattuna niin moniin muihin merkkeihin) vaikka meidän maltalaisille ei olisikaan paras vaihtoehto. En esim. tiedä olisiko tarpeellista sohvaperuna-Arielin syödä nappulaa missä on melkein 40% proteiinia.
  Ja pitäisihän se ruokavalio aina suhteuttaa juuri oman koiran tarpeisiin, miten paljon koira esim. liikkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkinä muuten pikkku nappuloista... Brit Care Adult Small Breed Lamb & Rice on tosi pientä nappulaa. Puolet pienempi kuin Canaganin pikku koirille tarkoitettu nappula. Myös Nutro Natural Choice Adult Lamb & Rice Minissä on pienehkö nappulakoko.
   Meillä meinaan kans painitaan nappuloiden kokojen kanssa (nirso tapaus) ja haluan, että ruoka on laadukasta ja hekposti sulavaa. Onks sulla kokemuksia noista jommastakummasta?

   Poista
  2. Ihana vinkki antaa pennulle sen omaa ruokaa palkaksi! :) Kauanko sä liotat niitä Floun nappuloita, ettei ne sitten mene ihan mössöks kädessä/pussissa?

   Poista
 3. Moona, saatan laittaa nappulat jo illalla jääkaappiin "valmistumaan" ja koko päivän annos on valmiina ja pehmeänä sitten aamulla odottamassa. Ainakaan tuo Purenatural ei mössöönny niin pahasti etteikö sitä vielä voisi hyvin "käsitellä". Kunhan ei laita sitä vettä mitenkään ihan hirveitä määriä:) Niin että juuri ja juuri nappulat sinne peittyy.

  Omat nappulat toimii joillain koirilla tosi hyvin ja joillain ei ollenkaan. Jos ruoka ei motivoi koiraa, ei se silloin myöskään opi, ainakaan kovin tehokkaasti. Tiedän monia pentujakin joita ei kyllä omalla nappulalla saa korvaakaan lliikauttamaan. Ehkä se on myös oppimishistoriasta ja kokemuksista riippuvaista. Mutta ahneella koiralla kyllä riittää intoa tehdä hommia ihan sen perusruuan eteenkin.

  Ja noista ruokamerkeistä, minua ei brit care ja nutro kumpikaan sisällöltään houkuttele hirveästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsit, ettei ruoassa saisi olla maissia... tossa purenaturalin puppy chickenissähän on maissigluteenia ja kanalihajauhoa?! oon käsittänyt, ettei liha jauhon muodossa ole ainakaan hyvästä...

   Poista
 4. Edelleen, on aina yksilökohtaista (koirakohtaista) mitä ruuassa haluan että on tai ei ole tai mihin kiinnitän itse huomiota. En minä siitä valkoisesta riisistäkään pidä, muun muassa. Jokainen tietysti tekee omat päätökset oman koiran hyvinvointia ajatellen eikä sama ikinä sovi kaikille. Aina on jotain mitä ei pitäisi olla tai ei saisi olla tai ei ole hyväksi tai on liikaa tai liian vähän. Ei noista nappuloista Täydellistä koskaan löydy. Jos olisi sitä aikaa, rahaa ja tietoa niin en syöttäisi valmista nappulaa, mitään merkkiä, yhdellekään koiralleni.
  Ja kuten sanoin, Purenatural valittiin positiivisen asiakaspalautteen perusteella. Se on ihan ok penturuoka, eipä tuo sitä loppuelämäänsä syö. Ja on se ainakin sata kertaa parempi kuin se RC mistä vaihdettiin.

  VastaaPoista
 5. Minähän siis en ole koirien ravitsemusneuvoja enkä tuolta puolelta koulutusta saanut enempää kuin ohimennen käyttäytymispuolta opiskellessa. Kirjoitan vain omista mielipiteistä ja kokemuksista ja siitä, miten mikäkin asia liittyy se sitten ruokaan, koulutukseen, hoitotuotteisiin tai mihin tahansa elämään, on toiminut meidän koirilla. Jotka hekin ovat yksilöitä.
  En usko että naapurin karkeakarvainen turre on käynyt ostamassa sitä tiettyä proteiinihoitoainetta koska luki täältä että meidän Arielilla se on ihan välttämätön:)

  VastaaPoista
 6. Ei kannata hikeentyä :) En todellakaan olettanut, että mikä sopii yhdelle, sopis kaikille. Ihan uteliaisuudesta vaan kyselin ja kiinnostais tietää, että millä perusteella valitset koirille nappulat? Mitkä on ne kriteerit mihin kiinnität huomiota? Itsekin painin samoissa asioissa. Tuntuu, että koiran ruokkimisesta on nykyään tehty rakettitiedettä ruokkipa sitten raakaana tai nappuloilla.

  VastaaPoista
 7. Ei kai täällä kukaan hikeenny? En vain halua että ihmiset olettavat tämän olevan joku asiantuntijablogi, en kyllä tiedä miksi kukaan sellaista olettaisikaan.
  Valitsen nappulat koiran koon, iän, sukupuolen, onko leikattu vai ei, rodun, aktiivisuuden, terveyden, turkin laadun, koiran mieltymysten, omien ja muiden kokemusten ja monen muun tai ehkä vain jonkin näistä perusteella, tilanteen mukaan. Käytän sivuja kuten http://www.dogfoodanalysis.com selvittämään, mitä ruuat sisältää ja miten tuoteselosteita luetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, mut mihin kiinnität huomiota, kun tuoteselosteita luet? Eli mitkä on ne tärkeimmät kriteerit?

   Poista
 8. Purenaturalia olisin itse mielellään syöttänyt omalle bologneselleni, mutta (ilmeisesti) se aiheutti Myylle "yliaktiivista" pissailua. Pissasi siis melkein joka tunti, välillä vartin välein. Kun vaihdoin puoket royal caniniin, niin helpotti. Tämähän on ihan yksilökohtaista, mutta kerron omasta kokemuksestani, siksi jos vastaavia oireita sattuisi ilmaantumaan. Sen huomasin myös, että Purenatural-nappuloita pitää liottaa aika kauan verrattuna vaikka RC:hen. Saatan koittaa vaihtaa takaisin niihin PN-aikuisnappuloihin, kun Myy on sen ikäinen.

  VastaaPoista
 9. Snii, kiitos paljon tiedosta!:) Välillä tuntuu että aika pissakoneita nämä pennut ovat kaikesta huolimatta, mutta Floulla on välillä ollut mielestäni epätavallisen tiheää pissaamista. Tämä tieto riittää meille syyksi vaihtaa Barking headsiin kun Purenatural pussi on kohta loppu:) Olisi pitänyt ottaa se jo silloin ekalla kerralla kun itse siihen tykästyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Barking Headsia. Meillä syödään sitä tiny paw quackersia eli pikkukoirien nappulaa. Ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa kyseisestä merkistä. :) Penturuokaan vissiin meinasit siirtyä pure naturalista? Kumpaa meinasit; tavalliseen vai viljattomaat versioon?

   Poista
 10. Heippa!
  Suosittelen ehdottomasti raakaruokaan siirtymistä, pienten koirien kanssa ei edes tule erityisen kalliiksi (eikä muutenkaan verrattuna hintaviin nappulamerkkeihin). Esimerkiksi Mushin sivuilta löytyy hyviä vinkkejä ruokinnan aloittamiseen. Hyvä kirja aiheesta myös Malin Ekblom Koiran luonnollinen ruokinta. Eikä se loppujen lopuksi mitään tähtitiedettä ole! :) Mutta muistan itsekin kuinka olin aikoinani pelokas aloittamaan raakaruokintaa, osaisinko toteuttaa sen oikein ym. (silloin tosin valikoimat oli mitä oli...). Yritän kuitenkin suhtautua aiheeseen rennosti, enhän tarkkaile omaakaan ruokavaliota jatkuvasti tai laske saanko varmasti kaikki vitamiinit. Ja siitä huolimatta voin hyvin. :) Järkeilen sen myös niin, että paljon mielummin koostan itse koirien ruoat erilaisista lihoista ym. kuin syötän valmista nappulaa (joka on kuitenkin kehitetty ihmisen helppoa arkea ajatellen eikä niinkään koiran hyvinvointia...). Itse en ainakaan kadu päivääkään nappuloista luopumista, siihen loppui koirien nirsoilut, ripulit ja epämääräiset oksentelut.
  Suosittelen! :) Niin ja paljon onnea myös uudesta tulokkaasta! :)

  Terveisin kolmen pienen koiran omistaja (joista yksi myös villakoira :)

  VastaaPoista