lauantai 5. huhtikuuta 2014

Valkoisten koirien ongelmia: silmien vuotaminen ja värjäytymät

Ivin silmien vuotaminen ja värjääminen on ollut meillä ongelmana aina. Siihen on koitettu aivan kaikkea mahdollista mikä koskaan kellään on auttanut, mutta lopulta hyväksyin vain sen tosiasian että Ivillä silmät vuotaa ja siihen ei ehkä koskaan tule loppua. Ivillä värjääntyivät myös karvat suun ympäriltä ja tassuja nuoleminen yhdessä vaiheessa alkoi värjätä tassukarvojakin. Eniten minua kuitenkin häiritsi kun naama oli niin vaikea pitää kuivana. 

En tiedä mikä oli se ratkaisevat tekijä ja en sitä ehkä koskaan saa tietääkään, mutta vuoden vaihteen jälkeen Ivin naama on alkanut vaalentua aivan silmissä. Silmät vuotavat jonkin verran edelleen, tosin paljon vähemmän kuin ennen, ja vuoto ei värjää enää karvoja samalla tavalla kuin mitä se on ennen tehnyt.

Muutama asia tapahtui vuodenvaihteen kieppeillä joista joku on voinut vaikuttaa asiaan tai sitten ei. 

1.Ivi sairasti haimatulehduksen.
2.Ivi sairasti sylkirauhastulehduksen.
3.Ivillä oli kaksi erillistä antibioottikuuria noin kuukauden välein näistä kahdesta sairaudesta johtuen.
4.Jossain vaiheessa aloin aktiivisesti käyttää perunajauhoja joita laitoin naamaan märkiin karvoihin. Lähes päivittäin.
5.Ivi vaihtoi ruokaa ensin Royal Caninin Gastro Intestinal low fat- ruokaan ja sen jälkeen Sam's fieldin light ja senior- ruokaan. Vähärasvainen ruokavalio siis haimatulehduksen takia. Myös kaikki muu rasvainen ruoka, herkut (esim. monet puruluut ja possunkorvat tms.) jäivät pois.

Näistä kuvista näkee tosi selvästi miten paljon muutosta on tapahtunut. Halusin nyt jakaa tämän kaikille jotka googlettavat silmien värjäytymistä ja tear stainingia ja muuta koittaen löytää jotain mitä yrittää ratkaisuksi. Viiden vuoden jälkeen meillä ongelma on nyt ainakin hetkeksi helpottanut ja olen tosi kiitollinen siitä, oli syy sitten mikä tahansa! 


Ivi huhtikuussa 2014

Ihan tammikuun alussa. Ivi tullut juuri takaisin haimatulehduksen jälkitarkastuksista.

Vuosi 2012, koko naama aika ruskea. (Ja vähän liian iso college oho!)

4 kommenttia:

 1. Usein silmävuoto johtuu käsittääkseni joko allergiasta tai siitä, jos koiralla on se d:llä alkava vaikea sana, joka tarkoittaa sitä, että silmäripsiä kasvaa silmäripsiä kasvaa silmään päin. Kuvittelisin, että Ivi on allerginen jollekin, jota se ei nyt enää saa syödä. Bichon-rotujen edustajathan ovat aika allergisia. Bologneseni Pikku Myy ei ainakaan näytä sietävän kovin hyvin possun nahkaa. Noiden silmärähmien putsaamiseen on muuten ihan paras sellainen ihmisille tarkoitettu muovinen ripsikampa. Se joustaa eli se ei revi ja se on tarpeeksi tiheä kampaamaan silmämömmöt pois tehokkaasti.

  Mutta tosi hienoa, että silmävuotoon on löytynyt apu, oli se sitten mikä tahansa tekijä tai vaikka kaikkien yhdistelmä :)

  T: Pikku Myy ja emäntä

  VastaaPoista
 2. Silmien vuotaminen voi johtua allergiasta mutta suurimmalla osalla pienistä valkoisista koirista syy ei ole allergia. Ivi on vuosien aikana ollut lukuisalla eri allergiaruokavaliolla joissa on aina koitettu jättää eri aineita pois eikä mikään niistä ole auttanut. Maltankoirilla ei mielestäni ole kovin paljoa allergioita mitä itse ainakaan olisin kuullut.

  Silmien vuotamiseen voi olla monia syitä, esim. koiran geenit, kyynelkanavat on ahtaat/tukossa, korvatulehdus, joku muu sairaus, kallon muoto, silmiin pistävät karvat, vedessä olevat mineraalit (ainakin jossain maissa), kirput, ja pennuilla hampaiden vaihtuminen. Ja sitten tietysti myös ruoka niin kuin oli jo puhetta.
  Itse uskon että geeneillä on aika paljon merkitystä siinä vuotaako koiran silmät aikuisena ja miten paljon.
  Myös sääolosuhteet vaikuttaa meillä, esim. tuulinen ja pölyinen päivä. Koiran naama on aina niin lähellä maata että silmiin menee kaikenlaista roskaa.Tietysti riippu sitten koirasta miten paljon itse vuoto karvoja värjää.

  VastaaPoista
 3. Wau mikä muutos! Itse olen kuullut, että ruoassa oleva kuparin määrä ois ratkaiseva tekijä turkin värjääntymiseen, jos on vähänkin taipuvainen siihen.

  VastaaPoista
 4. Senn-westiellä oli ensimmäisen elinvuoden aikana ensin tukossa toisen silmän kyynelkanava, sitten kun siitä päästiin niin toinen meni tukkoon... Punaruskeat karvat valkoisessa koirassa eivät tosiaan anna hienostunutta vaikutelmaa, koska ne kiljuvat niin selvästi kaikille, että jokin on nyt pielessä - vaikka se olisikin ihan harmiton asia. Ihanaa että Ivin naama valkoistuu, tässä taas nähtiin että välillä saa yrittää kaikkensa ongelman ratkaisuun, ja lopulta se ratkeaa kuin itsestään :)

  VastaaPoista