torstai 27. maaliskuuta 2014

Pesupäivän yksityiskohtia

Tässä yksityiskohtaisemmin selostusta meidän pesupäivistä niille joita kiinnostaa:)
Meille on jäänyt tietyt rutiinit päälle siitä kuinka pesut hoidetaan mutta jokainen tykkää tehdä asiat varmaan vähän omalla tavallaan. Lisäksi erilaisen turkin omaavia koiriahan pestään ja hoidetaan sitten ihan eri tavalla kuin näitä moppeja.

Välillä pesen molemmat koirat kerralla ja välillä erikseen, johtuen useimmiten siitä että Arielia pitää pestä hiukan useammin. Ivi on kauimmillaan pesemättä kolmisen viikkoa. Arielilla voi tulla joskus pesuväliksi kaksikin viikkoa, mutta yleensä pestään useammin. Riippuu paljon esim. ilmoista. Arielin turkista näkee kyllä heti kun on pesun aika, likaisena sitä on aika turha repiä selväksi ja takkujakin alkaa sitten tulla ihan eri tavalla jos pesusta on liikaa aikaa.

Pesuvesi on aika lämmintä, sellaista kädelle mukavaa. Noin kaksi ruokalusikallista shampoota (#1 All Systems super cleaning and conditioning shampoo) vatiin. Vettä niin että noin kylkiin asti koiraa. Sitten koirat vatiin ja lähinnä sivelen turkkia shampoovedellä, jalkoja ja mahan alustaa vähän enemmän koitan hieroa kun ne ovat likaisimmat kohdat. Pesen naama/kuonokarvat erikseen Spa Lavish Facial Scrubilla. 

Huuhdotaan kokonaan ja hyvin. Jos anaalirauhasia pitää tyhjentää, teen sen yleensä tässä välissä.

Sitten hoitoaine. Noin kaksi ruokalusikallista sekoitetaan veteen. Vettä taas noin kylkiin asti koiraa. Arielilla saatan kaataa hoitoainevettä vähän selkäänkin jos turkki on tuntunut jotenkin tosi kuivalta. Päähän ei mene enää mitään hoitoaineita joten päätä ei enää tarvitse suihkulla huuhdella. (Ei ainakaan meillä mikään koirien lempiasia maailmassa...) Hoitoainetta en pese mitenkään kovin huolella pois, vähän huuhtaisen. Riippuu tietysti mitä hoitoainetta itse kukin käyttää. Meillä #1 All Systems super rich protein lotion conditioner. Se jättää turkin aivan ihanan tuntuiseksi. Yleensä annan hoitoaineen vaikuttaa n.5 minuuttia.

Sitten painellaan pyyhkeellä kuivaksi, puristellaan karvoja. Niin kuin pestessäkin, kaikenlaista "hinkkausta" pitää välttää. Maltankoiralla on kuitenkin enemmänkin hiukset kuin turkki. 

Arielin kuivaan heti hiustenkuivaajalla. Ensin suihkutan turkkiin vielä hoitoainetta, esim. Schwarzkopf Bonacure moisture kick jota käytän itsekin;). Turkki kuivataan osissa, harjaa apuna käyttäen. 

Ivillä on joskus ollut ongelmia ihon kanssa ja silloin lääkäri pyysi välttämään kuivausta. Se kuivatti myös ihoa niin paljon. Ivillä on lyhyt turkki joten se ei tarvitse kuivausta yhtä kipeästi kuin Arielin turkki. Ivin laitan yleensä lämpimän peiton sisään kuivattelemaan jossa hän lepäilee tyytyväisenä ja sitten ei ole enää niin kylmä.

Pesun yhteydessä (siis sen jälkeen) putsaan usein korvat korvahuuhteella, ehkä huuhtelen silmätkin ja leikkaan kynnet. Itse tykkään leikata kynsiä useammin ja vähän kerrallaan niin en sitten vahingossakaan leikkelisi liikaa.

Arielilta trimmaan pepun ja tassut joka pesun jälkeen. Ivi saa vähän laajemman saksikäsittelyn koko turkilleen noin joka toisen pesun yhteydessä. Pitkäksi jätän ainoastaan korvat ja hännän. Niin ja ponnarin. Jos harkitsee koneen ostamista karvojen ajeluun kannattaa panostaa kerralla hyvään ja laadukkaaseen. Itse jatkan edelleen urhoollisesti tuota saksimista.

Sellaisia pesupäiviä meillä. Eikä tuohon nyt ajallisesti niin kauaa mene. Se mihin aika kuluu on Arielin kuivaus ja Ivin trimmaus. Muuten aika nopeaaa hommaa loppujenlopuksi:) Aikaa säästyy sitten harjaamiselta ja takkujen avaamiselta kun puhdas turkki pysyy niin paljon paremmassa kunnossa.

5 kommenttia:

 1. Kiitos postauksesta! Katsotaan millaset rutiinit meille tulee, kunhan se pentu ensin saapuu. Muutama kysymys mulla olis:
  1. Tuosta anaalirauahasten tyhjennyksestä, en ole sellaista kuullutkaan. Pitääkö se aina tehdä vai?
  2. Minkä merkkistä korvahuuhdetta käytät?
  3. Trimmaatko koirat ennen vai jälkeen pesun?
  -M-

  VastaaPoista
 2. Saman tyylisesti täällä mennään, mutta toi Spa Lavish Facial Scrub on uus tuttavuus mulle. Mistä sitä saa ostettua? Ja toi anaalirauhanen; en oo ite koskaan tyhjentänyt, olisko pitänyt?

  VastaaPoista
 3. Moikka,

  Ivi ja Ariel trimmataan aina pesun jälkeen. Likaista turkkia ei oikein pysty eikä pitäisikään alkaa edes kampailla, eikä saksimisestakaan tulisi hyvää jälkeä.

  Korvahuuhde ja silmähuuhde myös ovat Virbacin, niitä saa ainakin apteekeista mutta eläinkaupoista joistain myös.

  Anaalirauhaset tyhjenee monilla koirilla itsestään eikä koskaan aiheuta mitään ongelmaa, mutta joillain, ja varsinkin tosi pienillä koirilla anaalirauhaset eivät tyhjene jolloin ne voivat täyttyä ja aiheuttaa hyvin epämiellyttävän tunteen koiralle ja lopulta jopa tulehtua. Ivillä en tehnyt asialle mitään yli neljään vuoteen, mutta kun Arielille alkoi tulla noita oireita että eivät tyhjentyneet itsestään niin sen jälkeen olen ainakin parin kuukauden välein tyhjentänyt molemmilta vaikka ei mitään ihmeempiä oireita ilmaantuisikaan.

  Jos koiralla ei ole ongelmia anaalirauhasten kanssa, ei niitä tarvitse alkaa tyhjentämään välttämättä. Kunhan tarkkailee sitten että siinä vaiheessa tekee asialle jotain jos ne alkaa vaivaamaan koiraa. Itse en viitsi odotella turhaan niin kauan että Arielille tulee epämukava olo taas, vaan hoidan asian etukäteen:)

  Lähin mistä Spa Lavish Facial Scrubia oon ostanu on Viro. Jenkeistä päin tullu tutuksi. Minusta se on ollut ihan ok naaman puhdistukseen, vaahtoaa kivasti eikä pitäisi tuntua ikävältä jos joutuu silmään. Puhdistaa hyvin naamaa.

  Jos joku haluaa lukea meidän ensimmäisistä anaalirauhasongelmista niin tässä linkki siihen postaukseen:D
  http://maltanallet.blogspot.fi/2013/05/anaalirauhasista-asiaa.html

  VastaaPoista
 4. Okei linkki ei toimi mutta tuolta osoitteesta löytyy jokatapauksessa kyseinen juttu.

  VastaaPoista
 5. Nämä ovat varmaan hyödylliset ohjeet toisille, samankaltaisten koirien omistajille. Minulla ei ole koskaan ollut valkoista eikä ns. "hiuskoiraa", vaan sellaisia harvoin, jos koskaan pestäviä, tietenkin kuratassut ja vatsanpohjan joutuu silti jokaiselta koiralta aina tarpeen tullen pesemään.
  Sellainen vinkki vielä, jos koira on kutiavaa sorttia, niin viimeinen huuhtelu viileällä vedellä rauhoittaa ihoa.

  VastaaPoista