tiistai 4. maaliskuuta 2014

Aktivointilelut

Aktivointileluja on meille kertynyt jonkin verran. Niitä koitetaan käyttää useampana päivänä viikossa, ja muun ajan ne ovat aina poissa koirien ulottuvilta. Tosin ilman täytettä ei niihin ehkä mitään kiinnostustakaan olisi. Aktivointilelut on kuitenkin hyvä tapa järjestää koiralle aivotyöskentelyä joka samalla rauhoittaa ja väsyttää koiraa, se saa käyttää nenäänsä ja tehdä töitä ruuan löytämisen eteen. 


Ensin nämä ihan perinteiset kongit. Ehkä eniten meillä käytössä kaikista. Näistä saa niin pitkäksi aikaa tekemistä kun laittaa pakastimeen ennen kuin antaa koiralle. On myös olemassa lukemattomia vaihtoehtoja mitä sisään voi laittaa. Jos pitäisi suositella vain yhtä aktivointilelua koiralle, se olisi ehdottomasti tämä.


Näitä hyrriä on kaksi, mutta toinen on taas jossain sängyn alla tai muualla piilossa. Herkkuja etsiessään nallet aina pyörittelevät lelut mitä kummallisempiin paikkoihin ja sitten niitä ei välillä meinaa löytyä mistään... Tämä on ollut hyvä lelu siinä mielessä, että sinne mahtuu aika paljon ruokaa joten välillä koko ruoka on laitettu hyrrän sisään jos on ollut pelkkiä nappuloita. Lisäksi saa helpost säädettyä kuinka isosta aukosta herkut putoilevat.


Aktivointipallot on meillä ollut jostain syystä aina joillekin muille kuin koirille suunniteltuja. Vasemmanpuoleinen violetti on meidän "kissapallo" jonka voi ehkä noista ruodoistakin päätellä, ja sitten tämä toinen on jyrsijöille suunniteltu pallo. Molemmat ovat kuitenkin hyvin ajaneet asiansa. Näihin laitamme yleensä tosi pieniä herkkuja ja myös näissä saa hyvin säädettyä aika vaikeaksikin tuon herkkujen ulos saamisen.


Nämä kaksi ovat olleet aiemminkin täällä blogissa esillä, mutta tässä ne ovat nyt uudestaan. Ehkä yksi miinuspuoli on se, että noita syötäviä osia täytyy ostaa aina lisää, mutta toisaalta yksi tuollainen kestää kyllä tosi kauan. Lelun muodosta johtuen sitä on aika vaikeaa kaivaa sieltä ulos.


Ja sitten tämä ihan oikea aktivointipeli. Tämä on vaan käynyt aika helpoksi eikä siinä kauaa tarvitse luukkuja siirrellä kun herkut on syöty. Ihan kivaa rauhoittavaa tekemistä tästä kuitenkin aina hetkeksi riittää.

Aktivointilelut on hyvä ottaa osaksi koiran jokapäiväistä arkea. On hyvä, että ensin omistajan kanssa yhdessä koira "oppii" käyttämään lelua ja että sitä kannustetaan saamaan herkut ulos. Aluksi niiden pitäisi tulla helpommin ja myös ehkä paremmat herkut voivat kannustaa koiraa työskentelemään niiden eteen, jos koira ei ole tällaiseen tottunut. Myöhemmin voi ottaa vaikka tavaksi, että aina koiran jäädessä pidemmäksi ajaksi yksin kotiin sille jätetään herkullinen lelu tai leluja joiden kanssa puuhaillessa aika kuluu. Myös useamman koiran kodissa voi koirille jättää aktivointileluja, kunhan on ensin valvonut niiden käyttöä itse ollessa paikalla ja jokaiselle koiralle on oma lelunsa.


2 kommenttia:

  1. Olen huomannut, että monet koirat tykkäävät ihan helpoistakin peleistä eikä pelkästään niitten namien takia, vaan että se on toistuva rituaali, tuttu juttu. Pikkulapsetkin tykkäävät rituaaleista ja toistuvista leikeistä, koirat on vissiin vähän kuin pikkulapsia.

    VastaaPoista
  2. Kyllä vaan, monet koirat tykkää peleistä, ja rituaalit esim. arjessahan ovat yleisestikin monille koirille hyvin tärkeitä.
    Sitten on näitä valikoivampia koiria niin kuin tämä meidän kaksikko, ja siinä saa käyttää enemmän mielikuvitusta ja myös enemmän (ja parempia) herkkuja että heidät saa kiinnostumaan. Tärkeintä on kuitenkin, että löytää omalle koiralle ne toimivat ja mieluisat leikit ja aktivointikeinot :)

    VastaaPoista