perjantai 6. joulukuuta 2013

Haimatulehdus, päivä 2

Heti aamusta vein Ivin takaisin lääkäriin. Hänelle oli jätetty yöksi tassuun kiinni se neula ja putki jonka kautta nesteet laitettiin kehoon, ja koska hän ei koittanut irrottaa sitä yön aikana niin se sai olla jalassa ja nyt he pystyivät heti laittamaan Ivin takaisin nesteytykseen. 

Ivi oli aamulla ehkä hiukan paremmassa kunnossa kuin edellisenä päivänä koska hänellä oli taas energiaa jännittää lääkärissä olemista. Edelleen hän ei kuitenkaan ollut syönyt mitään.

Iville annettiin taas nestettä, antibioottia ja opioidikipulääkettä. Koska oksentaminen ei ollut jatkunut eikä sitä tapahtunut tämänkään päivän aikana, ei oksennuksenestolääkettä enää annettu. Verikokeet otettiin taas ja proteiinitasot olivat laskeneet entisestään. Syy todennäköisesti nesteytyksessä koska virstanäytteestä havaittiin että proteiini/kreatiini suhde ei ole koholla joten hän ei menetä proteiineja virtsaan. 

Illalla palasin hakemaan Iviä kotiin. Hän oli kuulemma jaksanut ihan reippaasti kävellä pissalle ulos ja sitten loppuajan istunut häkin nurkassa eikä ollut halunnut oikein kauheasti mitään kontaktia hoitajiin. Ei myöskään ollut suostunut syömään annettua purkkiruokaa, samaa kuin mitä meidän pitäisi kotona hänelle antaa. Koska Ivi ei ollut oksentanut ja koska hän näytti ulospäin pirteämmältä kuin edellisenä päivänä lääkäri sanoi, että häntä ei tarvitsisi tuoda seuraavana aamuna takaisin JOS saisimme hänet syömään ja juomaan eikä oksentelu, ripuli tai huonovointisuus/väsymys alkaisi uudestaan tai pahenisi.

Ivi oli tosi iloinen nähdessään minut ja koitti oikein hypätä syliin. Selvästi pirteämpi kuin aiemmin. Pihalla hän kävi heti pissalla ja koitti kakata, ja sai aikaiseksi lusikallisen verran ihan löysää ripulia. Lääkäri sanoi, että hän ei välttämättä kakkaisi päivään tai pariin, mutta että tällainen pieni määrä löysää ulostetta ei ole vaarallista. 

Saimme mukaan lääkkeitä siltä varalta, että Ivi nyt alkaisi syödä ja voimaan paremmin, eikä häntä tarvitsisi tuoda enää seuraavana päivänä heti takaisin. Antibioottikuuri ja vatsaa rauhoittava lääke. Antibiootit siis tabletteina joiden antaminen sujuu ihan hyvin, mutta tuo toinen lääke oli nestemäinen ja piti antaa ruiskulla suuhun, joten sen kanssa oli vähän harjoittelemista.

Ostimme myös mukaan säkillisen Gastro intestinal low fat- nappulaa joka tulee olemaan Ivin ruokavalio tulevaisuudessa, ja muutaman purkin kosteana samaa ruokaa. Meille sanottiin, että tänään jos hänet vaan saisi syömään jotain, se olisi todella tärkeää. Tämän erikoisruuan lisäksi saisimme kokeilla keitettyä kalkkunaan tai kanaa. 

Kävin heti ostamassa kanaa jota aloimme keittää kotona. Ensin koitin antaa Iville tätä lääkäristä ostettua ruokaa, lämmitettynä, ja nappuloita lämpimässä vedessä liotettuna. Ivi lähti vain pois lautasen luota eikä halunnut syödä. Epätoivo alkoi jo kasvaa, koska ohje oli selvä ja jos Ivi ei söisi, se olisi taas lääkäriin matka aamulla. Onneksi on kuitenkin KANA! Ivi nuuhkaisi kerran keitettyä kanan palaa ja otti sen sitten iloisesti suuhunsa ja söi! Koskaan en olisi uskonut että voi olla niin iloinen siitä, että koira SYÖ. Annoin joitain paloja keitettyä kanaa ja Ivi söi ne kaikki mielellään. Tuli ensimmäisen kerran sellainen olo, että ehkä tästä selvitään.

Myöhemmin saimme hänet maistamaan vähän myös niitä lääkäristä ostettuja ruokia, sekoittamalla kanaa sekaan. Se oli myös tärkeää, koska näistä ruuista hän sai myös muita tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Aluksi kaikki annokset oli tosi pieniä ja niitä oli enemmän, heti ei voinut antaa täyttä lautasellista vaikka se olisi maistunutkin.

Onneksi on vakuutus. Tähän mennessä lääkärikäynteihin on mennyt jo niin monta sataa euroa että ihan hirvittää. Päivät sairaalassa eivät ole halpoja, ja kaikki verikokeet ja muut testaukset maksavat paljon. Kaiken huolen ja murheen keskellä edes yksi pieni helpotus on se, että tietää vakuutuksen auttavan edes rahallisesti. Olen todella iloinen että vein Ivin juuri tänne lääkäriasemalle jossa hän sai aivan loistavaa hoitoa. Lääkärimme teki mahtavaa työtä, aivan ensimmäisistä hetkistä lähtien. Diagnoosi tuli nopeasti ja vaikka tulos oli mikä oli, on aina helpompi itselle ja parempi koiran kannalta että saa tietää mahdollisimman pian mikä on ja mitä lähdetään hoitamaan. Vatsavaivat ja sen semmoiset on aina vähän  niin ja näin, ei niitä ole aina helppoa selvittää. Lääkäri otti tilanteen alusta asti hyvin tosissaan ja uskon että Ivi on nyt näinkin hyvässä kunnossa ainakin osittain siksi että nesteytys ja muu hoito aloitettiin heti ja lääkärit olivat niin ajantasalla.

Kirjottelen taas lisää jatkosta myöhemmin...

4 kommenttia:

 1. Hei!

  Oma mummukoirani sairastui krooniseen haimatulehdukseen 7 vuotta sitten. Eläinlääkärin ohjeesta se söi Hill'sin I/D-purkkiruokaa. Muutamassa kuukaudessa koira alkoi haista ja sille tuli hiivaa korviin ja tassuihin. Kokeilimme myös RC:n purkkiruokaa, mutta se ei mummulle kelvannut. Enkä ihmettele, koska omaan nenääni se haisi lähinnä palaneelta...

  Melkeinpä vuoden ajan sinnittelimme purkkien kanssa, kunnes elli totesi, että ihan hyvin voin antaa sille vähärasvaista kotiruokaa. Näin teimme ja koira lakkasi haisemasta :-)

  Nuo teolliset low fat-pöperöt ovat lähinnä viljaa. Laadukkaan proteiinin lisääminen ei varmasti ole haitaksi haimatulehduspotilaallekaan. Tärkeintä lienee, että rasvan määrä pysyy aisoissa.

  Kannustusterkkuja potilaalle!

  VastaaPoista
 2. Hei! Kiitos paljon kommentista!! Ihanaa kuulla muiden kokemuksia ja saada vertaistukea:) Ja mahtavaa että teillä on noin monta vuotta pystytty jo hyvin elämään tämän sairauden kanssa.

  Meillä vieläkin vähän ihmetellään asian kanssa, enkä tiedä onko mahdollista että meilläkin on jo krooninen tämä haimatulehdus. Kai se sitten selviää niissä uusissa testeissä kun haimaa taas tarkastellaan..(?) Ruokapaketista (RC) luin ihan ekana ravintosisällön, koska olen aina niin tarkka mitä ruokaa koirille annetaan ja syynään sisältöjä ihan huolella. Aika kamalaa luettavaahan se oli, enkä ole laadullisesti noin huonoa ruokaa koskaan syöttänyt, muutenkin viljattomalla menty jo pitkään…

  Ensimmäinen ajatus oli minullakin että jos tämä nyt on sitä mitä pitää syödä niin kotiruokintaa pitää alkaa tosissaan suunnittelemaan. Ainoa syy miksi sitä ei jo nyt tehdä, niin mitä enemmän luen koirille itse ruuan tekemisestä niin sitä monimutkaisemmalta se vaikuttaa että koira saisi kaikki tärkeät ravintoaineet ja kaiken muun tarvitsemansa ruuasta, niitä kun on niin monia ja on tärkeää että kaikki olisi tasapainossa…

  Ivi on onneksi syönyt nyt todella mielellään tätä ruokaa, kun ollaan lämmitetty sitä ja pehmennetty nappuloitakin. Jos siinä nyt sitten on jotain tärkeitä aineita mitkä auttaa Iviä tässä vaiheessa niin kuin lääkäri sanoi, niin syödään nyt ainakin nämä loppuun mitä on ostettu ja otetaan sitten uusi katsaus tilanteeseen:) Mielellään en kyllä tuota ruokaa kauaa syöttäisi, muutenkin kaikki royal caninit ja hillssit ei ole koskaan kuuluneet meidän ruokavalioon..

  VastaaPoista
 3. Hei taas!

  Mummulla oli ikää jo sen verran, että haimatulehduksen kanssa se eleli vain parisen vuotta ennen taivaalliseen palloliigaan siirtymistä :-)

  Ei varmaan olisi hullumpi idea, että kun olette alkujärkytyksestä selvinneet, teettäisit ammattilaisella Iville ruokavalion. Tutkiskelin tuota RC:n ainesosaluetteloa ja hirveän määrän ovat saaneet aineita sinne tungettua.

  Googlettelin niitä, ja oudoimmat paljastuivat paakkuuntumisenestoaineiksi ja hapettumisenestoaineiksi. Suurin osa noista nimikkeistä on vitamiineja ja kivennäisiä. Viljaa näyttäisi tosiaan olevan runsaasti...

  Koettakaa jaksella :-) Muistan hyvin kuinka stressaavaa oli tuo mummelin sairastamisaika.

  VastaaPoista
 4. Oho anteeksi, ymmärsin että koira oli nyt mummu ja sairastunut jo vuosia sitten!
  Meillä on tämä toinenkin kaveri täällä siis Ariel ja tietysti oma huvinsahan on sitten molemmille koirille vääntää aina eri ruokaa :D
  Onkohan siinä ruuassa tärkeintä vain se rasva, vai onko muutenkin ruuan sulavuus oltava jotenkin erityisen hyvää..? Täytyy kysellä lääkäriltä vielä näistä. Nopealla katsauksella Acanalta löytyi 10% rasvaa sisältävä nappula (light&fit) ja heidän ruuistaan olen yleensä pitänyt.. Varmasti täytyy vaan ottaa itseä niskasta kiinni ja ryhdistäytyä viimein sen kotiruuan tekemisen kanssa kun sitä on niin kauan muutenkin jo mietitty:)

  VastaaPoista