torstai 5. joulukuuta 2013

Haimatulehduksesta

Kun ensimmäisen kerran ryntäsin lääkäristä kotiin, löytyi netistä yllättävän vähän tietoa tai omistajien kokemuksia haimatulehduksesta. Lääkäriltä sain mukaan perustiedot paperilla, tässä niistä osa ja myös muualta netistä löydettyä tietoa.

Haimatulehdus voi johtua koiran ravinnosta, jos koira syö hyvin rasvaista ruokaa ja jos on taipumusta veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöön. Perinnölliset tekijät voivat vaikuttaa, tai tietyt lääkeaineet. Usein haimatulehduksen aiheuttajaa ei voi varmuudella tietää eikä syytä voida selvästi osoittaa. Diagnoosi voidaan tehdä verinäytteellä. Joskus diagnoosin tekeminen voi olla hankalaa ja viedä aikaa.

Mahdollisia sairauden laukaisevia tekijöitä:
Ravinto jossa vähän valkuaista ja paljon rasvaa, tietyt lääkkeet esim: azatiopriimi, estrogeenit, tetrasykliinit, furosemidi, kaliumbromidi, sulfonamidit jne, suoliston sisällön takaisinvirtaus (esim. oksennus), haimaan kohdistuva trauma, hapen puutos, (shokki, vakava anemia, matala verenpaine), infektiiviset tekijät (babesioosi).


Mikä tahansa koira voi sairastua, mutta yleisempi tauti on vanhemmilla koirilla ja ylipainoisilla. Vakavampaa muotoa esiintyy enemmän uroksilla ja steriloiduilla nartuilla.

Oireita:
Oksentelu, apaattisuus, heikotus, (hyvinkin voimakas) vatsakipu, ripuli. Ivillä näistä oireista oli havaittavissa kaikki. 
Harvinaisempia oireita muiden elinten toiminnan häiriöt (esim. munuaiset). Huom. lievät tapaukset voivat olla jopa lähes oireettomia.

Akuutti haimatulehdus on vakava sairaus ja sairaalahoito on usein välttämätöntä. Sairaalassa koiraa nesteytetään suonensisäisesti ja se saa kipulääkitystä, ja mahdollisesti oksennuksenesto lääkettä ja antibiootteja. Kipulääkkeet ovat opiaattikipulääkkeitä jotka voivat väsyttää koiraa ja tehdä siitä sekavan. Jos koira oksentaa todella paljon, sille ei anneta suun kautta yhtään mitään, ei edes vettä. Kun oksentaminen loppuu, aletaan tarjota ensin hiukan vettä ja myöhemmin ruokaa.

Hoito:
Hoidossa ravinto on olennainen osa. Koiraa täytyy ruokkia hyvin vähärasvaisella ruualla, alle 10% rasvaprosentti. (Meidän erikoisnappulassa 7%) Hyvin rasvaista ruokaa tulisi välttää aina tästä eteenpäin, mutta jos myöhemmin todetaan että haima-arvot ja veren rasva-arvot laskevat normaaliksi, voidaan ehkä palata normaalimpaan ruokintaan.

Haimatulehduksesta on vaikeaa tehdä ennustetta ja ennuste vaihtelee suuresti. Kaikesta tehohoidosta huolimatta haimatulehdus on joskus kuolemaan johtava sairaus. Kuitenkin suurin osa toipuu hyvin. Sairauden uusimisen mahdollisuus on olemassa, ja erityisesti silloin jos koira saa hyvin rasvaista ruokaa tai haimatulehdukselle altistavia lääkeaineita. Haimatulehduksen seurauksena on mahdollista, että koira saa kroonisen haimatulehduksen tai sokeritaudin.

Koiran täytyy siis koko loppuelämän välttää syömästä mitään rasvaista. Esimerkiksi possunkorva ja vastaavat pureskeltavat eläintenosat ovat todella rasvaisia ja niitä tulee aina välttää. Kaikessa koiran ruokinnassa ja palkkauksessa tulisi käyttää alle 10% rasvaa sisältäviä tuotteita. Ensimmäisellä silmäyksellä näyttää onneksi siltä, että suurinosa kaikesta, mitä olemme tähän mennessä syöneet ja mitä olemme käyttäneet treenauksessa on ollut jo valmiiksi todella vähärasvaista. 

Joltain sivulta luin, että eräs omistaja jonka koiralla oli ollut haimatulehdus oli yhdistänyt koiran kutinan ja tassujenpureskelun tähän sairauteen. En tiedä voivatko nämä oikeasti liittyä toisiinsa, mutta totta on se, että mitä tahansa kipua tunteva koira voi helposti alkaa esim. jyrsiä tassujaan. Ivihän on tehnyt tätä joskus enemmänkin ja sen takia on käyty lääkärissäkin, mutta en ole varma onko hänellä muunlaista kutinaa ollut mitenkään poikkeavasti. Enkä tiedä onko näissä mitään toisiinsa kuuluvuutta, mutta kuitenkin satuin tällaista lukemaan ja kun Ivilläkin tätä käytöstä on ollut, niin ehkä joku muukin voi tarkkailla tätäkin asiaa koirassaan niin mainitsen sen nyt tässä. 

Kiinnostuneet voivat lukea koko Ivin haimatulehdus tarinan alkaen päivästä 1, löytyy Haimatulehdus tunnisteen takaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti