tiistai 1. lokakuuta 2013

Nallet nukkuu

Paljonko teidän koirat nukkuu vuorokaudessa?
Aloin juuri pohtia ja laskeskella että paljonko meillä nukutaan, kun kesällä mietin että koirat makoilevat varmaan enemmän kun on kuuma mutta nytkö ne sitten makoilevat enemmän kun on pimeää ja synkkää?

Mutta koirathan nukkuvat paljon. Jos normaalille ihmiselle normaali rytmi olisi 16-17h valveilla ja 7-8h unta, niin keskiverto koiralla se olisi juuri päinvastainen. 16-18 tuntia vuorokaudessa unta on aikuiselle koiralle normaali määrä lepoa.

Normaalina yönä meillä nukutaan se 8 tuntia. Koirat ei kyllä takuulla ole mikään aamu ennen minua ylhäällä. Lenkkeilyihin ja ulkoiluihin menee perus arkipäivänä 1,5h. Ivi syö hitaammin kuin Ariel ja aamuruoka vielä kongista, ehkä sillä menee 20 min syömiseen. Sisällä koirat leikkivät ehkä 15 min päivässä, keskenään suurimmaksi osaksi. Melkein joka päivä järsitään jotain luuta, johon menee ehkä 20 min. Turkin ja hampaiden harjausta ja hiusten laittoa on ehkä 15-20 min päivässä. Tempputreeniä yhteensä molempien kanssa 15-20min. Kun olen normaalina päivänä poissa 4-5h, uskon että koirat nukkuvat tämänkin koko ajan. Kun teen ruokaa, siivoan tms. niin koirat ovat kyllä valppaina ja seurailevat vieressä mutta läksyjen tekeminen ja tv:n katselu on kyllä myös enemmän tai vähemmän uniaikaa. Meillä taitaa kyllä koirat nukkua helposti sen 18h vuorokaudessa, normaalina päivänä.

Tietysti sitten joka viikkoon mahtuu poikkeuspäiviä ja tekemistä on hurjasti enemmän ja uni jää hyvin vähälle. On agitreeniä, matkustamista, vieraita, vierailuja, retkiä ja hyvinä päivinä ulkoiluakin voi tulla tuntikaupalla enemmän. Joskus kun tullaan viikonloppureissulta takaisin, tuntuu että koirat eivät tee kahteen päivään mitään muuta kun nukkuvat.

Hyvin yksilöllistähän se on koirillakin paljonko aktiviteettia ne päivässä tarvitsevat. Meillä tekemisenpuute alkaa näkyä siinä, että sisällä sitten leikitään ja riehutaan ja Ivi voi alkaa haukkua huomiota joskus. Vaikka liikunta ja tekeminen on supertärkeää koiran hyvinvoinnille, niin täytyy muistaa että lepo ja rauha on ihan yhtä tärkeää. Meillä sängynalunen ja oma häkki on koirille tärkeitä paikkoja joihin kaivaudutaan kun halutaan levätä rauhassa.

2 kommenttia:

  1. Normipäivänä herätään seitsemältä aamulla. Kun lähden töihin, jätän aina muutaman puuhalelun, veikkaan että niiden tyhjentämiseen menee puolesta tunnista tuntiin. En tiedä paljonko Senni nukkuu poissaollessani, mutta ainakaan hän ei silloin möykkää täällä, joten veikkaan että nukkuu 5-7 tuntia. Iltaisin Senni nukahtaa lähes kellontarkasti yhdeksältä, oli meillä ollut paljon iltapuuhia tai ei. Eli 10 h yöunet ja päiväunet päälle, 15-17 h päivässä unta. Minun vapaapäivinäni päiväunet jäävät kyllä vähemmälle, yleensä nukutaan niitä sitten yhdessä :) Hurjalta tuo unen määrä kuullostaa, mutta minusta on tärkeämpää kuinka ne valveillaolotunnit sitten käytetään, niissä pitää olla ajatusta.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän se kuulostaa aika hurjalta määrältä unta mutta ilmeisesti ne sen tarvitsevat että voivat hyvin:) Onhan se niinkin että tylsistynyt koira voi vain tyytyä kohtaloonsa ja nukkua ja nukkua... tai sitten toinen ääripää joka alkaa hyppiä seinille jos ei saa tarpeeksi aktiviteettia. Kyllä omasta koirasta huomaa aika helposti jos se unen ja hereillä olon ja puuhailun suhde on kunnossa. Ja sekin on kyllä helposti huomattavissa miten paljon kaikki uudet jutut, uudessa paikassa käynti tai uuden tempun opettelu väsyttää koiraa, yleensä enemmän kuin se tutun lenkkipolun ravaaminen...

    VastaaPoista