sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Pikkuhampaat

Pienten koirien hampaidenhoito on kyllä aika tuskaista hommaa välillä. Töitä saa tehdä jos niistä haluaa tosissaan pitää huolta.

Arielin hampaat on aivan pakko harjata joka päivä tai hänellä näkyisi varmaan jo parissa viikossa jos tätä ei tekisi. Meillä on jokailtaisen harjauksen ja silmien puhdistuksen ja hiustenlaiton yhteydessä siis molempien koirien hampaiden harjaus. Siihen ei mene montaa minuuttia ja kumpikin antaa nätisti harjata. Virbacin kananmakuinen hammastahna on varsinkin Arielin mielestä herkkua, ja jos tuubin jättää hetkeksi auki hän on heti nuolemassa kanatahnaa suuhunsa.

Joskus on kiva hymyillä niin että takahampaatkin näkyy!
Kerran viikossa pesen alkoholittomalla suuvedellä. Se on kasvattajalta saatu vinkki ientulehdusten ehkäisyyn. Eron olen huomannut Arielin kanssa kyllä heti, ikenet eivät punoita enää yhtään niin kuin ennen eikä oikeastaan koskaan enää ala vuotaa verta harjauksen yhteydessä. Tämä ei kyllä ole kovin hyvän makuista tavaraa, mutta pieni herkku harjauksen jälkeen karkottaa kyllä oudon maun.

Aivan välttämätön pienillä koirilla on myös merileväjauhe jota sekoitetaan ruokaan kerran päivässä pienenpieni hyppysellinen. Pikkuinen purkki maksaa yli parikymppiä, mutta kestää meidän kaksikolla varmaan yli puoli vuotta. Toimii aivan loistavasti pitämällä hampaat puhtaampina ja hengityksen raikkaana. Tai jos nyt ei raikkaana niin ainakin hajuttomana. Suunnaton kiitos sille bichonin omistajalle jonka tapasin bussin takapenkillä kauan kauan sitten ja joka suositteli tätä. Itse en yleensä usko tälläisiin tuotteisiin pätkän vertaa, mutta tämä on oikeasti loistava.

Myös nappuloiden pureskelu pitää hampaista huolta, Ivillä varmaan siksikin paremmassa kunnossa aina hampaat kun pureskelee niin hyvin, Arielilla kauhea tämä nielaista välillä nappulat kokonaisinakin. Myös kaikenlaisia puruluita ja tikkuja on oikeastaan päivittäin koirilla, tosi hyväksi hampaille.

Sitten vielä päivittäiset DentaStixit. Isoja palat eivät ole, mutta sellainen pieni herkkuhetki joka päivä kuitenkin. Tämä on meillä se "mami lähtee töihin"- herkku ja molemmat odottavat sitä aina innoissaan.

Kaikista tärkein on kuitenkin se päivittäinen harjaus, menee tosi nopeasti kun siitä tulee rutiini ja ei viitsi edes itselle keksiä tekosyitä jättää tekemättä kun on niin nopeasti hoidettu. Ivi 3,5v ja Ariel kohta 2, molemmat ovat aina saaneet kiitosta eläinlääkäriltä hampaistaan ja Iville jopa sanottiin kolmevuotiaana että yhdet parhaista maltankoiran hampaista mitä on sen ikäisellä nähty. Siinä säästää paljon rahaa kun ei tarvitse eläinlääkärillä käydä hampaita puhdistamassa, ja koira säästyy mahdollisesti turhilta nukutuksilta jos hampaita pitäisi alkaa tosissaan laittaa kuntoon.

2 kommenttia:

  1. Kannattaa tilata merilevää Kennelrehusta, sieltä saa ison purkin (800g) 7eurolla. Ja ihan puhdasta levää, ei mitään epämääräisiä täyteaineita seassa. Suosittelen!

    VastaaPoista
  2. Oi, kiitos paljon!! Huippua kyllä jos on samaa tavaraa, siinä muutaman kympin maksavassa Plaque Offissakin lukee että olisi luonnontuote, merilevää ilman lisäaineita mutta jos hinnassa on noin hurja ero niin täytyy kyllä tehdä tilaus! Kiitokset!

    VastaaPoista